Over mij

Mijn naam is Kees van Hooijdonk. Ik heb verschillende interesses, zoals het berglopen in de ondergrondse kalksteengroeven in Zuid-Limburg, paleontologie en tekenen en schilderen. Met deze website wil ik mijn passie voor de ondergrondse kalksteengroeven delen met een grote community door foto’s en tekeningen te plaatsen, ervaringen uit te wisselen, enzovoort. En wie weet, misschien neem ik je ooit mee op een reis door de donkere ondergrondse kalksteengroeven in Zuid-Limburg.

Iedereen weet wat mergelgrotten zijn en de meeste mensen zullen begrijpen dat mergelgrotten geen echte grotten zijn. Maar niet iedereen zal zich direct realiseren dat de mergelgrotten in feite niet anders zijn dan ondergrondse kalksteengroeven. Daaruit werden sinds de middeleeuwen grote blokken kalksteen gezaagd en gehouwen (blok-breken). Zo ontstond gang na gang, waardoor in de loop van honderden jaren een labyrint van gangen in de St. Pietersberg (en niet alleen daar!) ontstond met een gezamenlijke lengte van meer dan 250 kilometer verdeeld over verschillende gangenstelsels. Geen enkel gangenstelsel is hetzelfde, zelfs geen gang is hetzelfde en keer op keer kom je voor verrassingen te staan, de ene keer een bijzonder opschrift, de andere keer een tunnel die in het niets lijkt te eindigen, weer een andere keer een landschap waar het lijkt of de blokbrekers het werk nog maar net hebben neergelegd.

Annie en ik bij voor de uitgang van gangenstelsel “Zonneberg”

Een groot deel van de gangenstelsels is afgegraven ten behoeve van de cementindustrie, maar dat gedeelte dat behouden is gebleven (nu de Enci de groeve niet verder meer afgraaft), is zeker de moeite waard om te koesteren.

En dat is precies waar deze website over gaat.

Welkom in mijn Labyrint !