Caestert

Het gangenstelsel Caestert is genoemd naar het kasteel Caestert. Het is een zeer uitgestrekt stelsel dat grotendeels Belgisch grondgebied ligt. Het is zeker een van de meest indrukwekkende gangenstelsels. Dat komt door het regelmatige ontginnings-patroon, de hoge, soms trapezium-vormige gangen, de mysterieuze middeleeuwse tekeningen op plafonds, wel 12 meter boven je hoofd.  In het stelsel zijn ook veel hoogteverschillen en regelmatig passeer je hoger gelegen gangen of  passeer je juist een veel dieper gelegen gang. Alle geluiden worden door de mergelwanden geabsorbeerd. Dat alles geeft aan dit stelsel een heel eigen karakter

kasteel Caestert.
Het gangenstelsel Caestert, is genoemd naarhet daarboven gelegen kasteel Caestert. Van dit kasteel zijn alleen nog enkele fundamenten bewaard gebleven, die geheel aan het oog onttrokken zijn door de weelderige loofbossen.

 

Caestert
Onder zien we enkele van de mysterieuze middeleeuwse tekeningen die je op vele plaatsen in het stelsel Caestert tegenkomt. In het boek  ” Caestert, genese van een gangenstelsel”  heeft J. Silvertant de mogelijke betekenis van die afbeeldingen beschreven.

           

Ondergrondse markering van de Nederlands Belgische grens.