Caestert Wandeling

Gelezen op de S.O.K. website: Quote: “Op 2 Juni 2018 organiseert Erfgoed Dienst Oost-Haspengouw (B.) een mooie wandeling door groeve Caestert.” Unquote. De wandeling door de Caestert groeve wordt op 2 juni georganiseerd in het kader van de Archeologiedagen welke in dat weekend plaats vinden. Bovendien wordt er boven-gronds op het plateau van Caestert uitleg gegeven over een kampement dat zich daar in de “IJzertijd” (rond 800 BC) bevond. In 2017 werd het Plateau van Caestert zowel boven- als ondergronds beschermd als een archeologische site. Het is ook al weer enkele jaren geleden dat ik in de Caestert-groeve wandelde en ik ben ook wel een beetje benieuwd naar de toestand van de (eens) prachtige Hoeve “Caestert”, dus, hoogtijd om weer eens naar het zuiden van Limburg af te dalen (was ook al weer een maand geleden 🙂 ). Gelukkig waren er nog enkele plaatsen vrij in de laatste rondleiding en konden wij (Ruud en ik) ons inschrijven. Maar voordat wij ons ondergronds begeven gaan we naar de Enci-groeve waar dit jaar voor het laatst mergel wordt gewonnen. Grote delen van de groeve zijn al overgedragen aan Natuurmonumenten, en een van de tastbare gevolgen is het aangelegde uitkijkplatform boven de groeve en de trap waarlangs we afdalen in de groeve. De tijd in de Enci-groeve brengen we door met wandelen, fotograferen en picknicken.Rond 14:30 uur gaan we via Klein Ternaaien en groeve Ternaaien naar het verzamel-punt “Hoeve Caestert”. Hier is een IJzertijd kampement nagebouwd waar allerlei activiteiten worden gehouden, van textiel verven tot zwaardvechten. Tegen 16:00 uur vertrekt het gezelschap, uitgerust met bouwhelmen richting Caestert. Het is inmiddels gaan miezeren en de vette Löss is spekglad. Voor de wel bekende ingang van Caestertkrijgen we een korte uitleg: niet achterblijven, niet gaan dwalen, de aanwijzingen van de gids opvolgen en nog meer, en dan dalen we in het stelsel af. Zo nu en dan stoppen we voor uitleg: bij de afscheidingsmuren tussen het Nederlandse en Belgische deel, bij het opschrift van de grensscheiding Nederland België en bij het opschrift van Lambier le podeur, die optekende dat hij de groeve op 19 augustus 1468 bezocht. Dit is vermoedelijk het oudste opschrift in het Caestert stelsel.

Lambier le podeur fut ici la MCCCCLXVIII le XIX dauost*

Middeleeuwse afbeeldingen van een blokbreker afgebeeld als nar en een blokbreker met een blokzaag over de schouder. Het gezicht van de laatste is zwaar beschadigd als gevolg van het uitwrijven van het krijt

Verderop in de groeve komen we tekeningen over middeleeuwse taferelen tegen, vaak in rood krijt. Afbeeldingen van blokbrekers of heiligenfiguren.

Ruim anderhalf uur later bereiken we de uitgang weer. Veel herkenningspunten gezien die we kenden van eerdere tochten. Een prachtige tocht. Wel jammer dat de gidsen breedstralers (zeg maar een soort bouwlampen) als verlichting gebruikten. Daardoor was het zicht misschien wel goed, maar kwam de bijzondere sfeer van de gangen veel minder tot zijn recht.